martes, 15 de mayo de 2012

La Conca de Tremp, tranquil.litat en estat pur


La Conca de Tremp és la part central de la comarca del Pallars Jussà, poblada per uns 12.000 habitants és una fèrtil terra agrícola (cereals, lleguminoses, oli) gràcies al riu Noguera Pallaresa i als pantans de Sant Antoni (foto 1) i Cellers, és una terra molt tranquil.la ideal per fer-hi una escapada i deixar-s'hi perdre.

Venint de la Noguera pel Coll de Comiols a 1.356 metres d'altitud ens trobem davant d'una bonica perspectiva de tota la Conca Dellà, tenint com a centre el nucli d'Isona. Carretera avall i passant pels nuclis de Benavent i Biscarri ens trobem envoltats de boscos de pins i alzines i sobretot de camps de cereals (blat, ordi o panís). A la conca ens arribem fins al nucli d'Isona capitanejat per l'antiga església parroquial de Santa Maria d'estil gòtic, encara que el més interessant d'aquest poble és el Museu de la Conca Dellà-Parc del Cretaci (foto 2) on s'explica l'origen del municipi, romà: l'antiga Aeso, així com el passat prehistòric en especial tot el que fa referència als dinosaures. Complementant aquest passat paleontològic trobem diversos jaciments als afores del nucli urbà, el més important dels quals és el de la Mare de Déu de la Posa, on hi trobem l'ermita homònima, i on es podran descobrir petjades i jaciments d'ous de dinosaures molt extesos en aquesta zona. Retornant a Isona i en direcció Tremp podem fer una petita parada a l'àrea protegida de Basturs, amb dos estanys i una vegetació de ribera ideals per passejar-hi.

Seguint cap a Vilamitjana i creuant el riu Noguera Pallaresa ens trobem a Tremp, que amb més de 6.000 habitants és la capital de la comarca del Pallars Jussà. D'aspecte força modern, encara conserva racons i edificis del seu passat, el més important dels quals és l'església de Santa Maria de Valldeflors (foto 3), originària del segle IX per tant romànica però també amb elements d'estil gòtic. En podem destacar el campanar octogonal i la talla romànica homònima. Adherides a la nau de l'església hi ha les torres i restes de l'antiga muralla medieval, una antiga muralla que també és visible amb la Torre de Soldevila situada a l'actual Museu Comarcal de Ciències Naturals, ben a prop hi trobem la Rambla de Pearson, espai de trobada i passeig dels habitants de la població.

Continuem en paral.lel al riu Noguera Pallaresa i a la línia de ferrocarril de Lleida a La Pobla de Segur, passarem pels afores de Talarn i veurem la presa de Sant Antoni, podent veure llavors l'immens pantà homònim, el més gran de Catalunya i que és un veritable mar interior, envoltat per les muntanyes com les de la Serra de Boumort. Actualment el Pantà a part d'abastir d'aigua les terres agrícoles de la Conca de Tremp i el Pla de Lleida s'ha convertit en un lloc d'esbarjo gràcies a les embarcacions i a les "platges" tranquil.les que s'hi poden trobar. A tocar del Pantà hi ha el municipi de Salàs (foto 4), de carrerons estrets i cases antigues en destaca el Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç, on s'han reconstruït 5 antics establiments comercials de principis de segle XX i s'han museïtzat: una barberia, un cafè, une estanc, una farmàcia i un comerç d'ultramarins i colonials, tots ells havien existit a Salàs en el passat.

A l'extrem nord del Pantà on es bifurca entre els rius Noguera Pallaresa i Flamisell hi ha La Pobla de Segur, amb 3.000 habitants és la segona població pallaresa i és, conjuntament amb Berga, la porta catalana als Pirineus. Final de la línia de Lleida a La Pobla, en destaca el complex modernista de la Torre Mauri, format per dos edificis el del Molí d'oli de Sant Josep en forma d'església neorromànica i la Casa Mauri, antiga casa senyorial d'estiueig molt ben ornamentada i actual seu de l'ajuntament. Dins el municipi de La Pobla de Segur també podem destacar les esglésies romàniques de Sant Joan de Vinafrescal, Santa Maria de Montsor i Sant Cristòfol de Puimanyons.

A tocar del nucli urbà de La Pobla de Segur, just a l'altre costat del Noguera Pallaresa però ja dins el terme de Conca de Dalt trobem el nucli del Pont de Claverol, conegut per ser la seu del Museu dels Raiers, visita obligada, on explica la feina dels raiers que transportaven amb embarcacions de fusta les mercaderies pel riu Noguera Pallaresa. Tornem a trobar el Pantà de Sant Antoni, per diversos camins que es poden fer a peu, bicicleta o vehicle gaudirem d'una natura gairebé verge i unes esplèndides vistes de tot el Pallars Jussà, un espai ideal per relaxar-se, passejar i gaudir de la natura. Finalment en aquesta zona trobem els dos antics nuclis d'Aramunt (el Vell i Les Eres), que conserven dues esglésies la bella església romànica de Sant Fructuós d'Aramunt i la nova a Les Eres, a més a més diverses restes d'antigues esglésies, així com diverses cases pairals estan repartides per tot el terme a mig camí entre les muntanyes del Boumort i l'omnipresent Pantà de Sant Antoni.

No hay comentarios:

Publicar un comentario