viernes, 29 de junio de 2012

Beaune, terra de bon vi i d'hospitalitat

Principal centre vinícola de la Bourgogne, la ciutat de Beaune (foto 1) és un petit tresor enmig de les immenses vinyes, d'una de les regions més riques de França. La vinya i el vi són al centre de la vida d'aquesta ciutat, múltiples bodegues i caves estan presents tant a la ciutat com als voltants, i durant el mes de novembre tenen lloc les festes de Les Trois Glorieuses, on es subhasten vins, es fan degustacions i es fa la Cerimònia dels nous Cavallers del Vi, al majestuós edifici de l'Hôtel-Dieu.

Si un arriba en tren, la tranquil·la estació de Beaune no mostra el moviment que trobarem al centre històric, un centre al qual hi accedirem a través d'un bonic passeig arbrat amb comerços a banda i banda. Arribarem al centre històric amurallat, envoltat d'un canal d'aigua enjardinat i on encara hi podem trobar les antics safareigs i abeuradors d'animals. Entrem al centre per una de les portes de la muralla, un centre medieval molt ben restaurat, ple de comerços i restaurants i ple de turistes, en especial pels mateixos francesos i per italians.

Al centre hi trobem l'Hôtel des Ducs de Bourgogne, dels egles XIV i XVI i seu actual del Musée du Vin de Bourgogne, on s'exposa la història regional del vi, amb fotos, audiovisuals i eines tradicionals de la vinya. Més al nord trobem la Col·legiata de Notre-Dame (foto 2), d'estil romànic datada al segle XII i on es poden observar uns bells tapissos de llana i seda del segle XV.

Però sense cap mena de dubte, la ciutat és coneguda arreu (a part del vi) pel majestuós Hôtel-Dieu, els antics "Hospices de Beaune", un antic hospital fundat al 1443 per Nicolas Rolin i la seva dona després de la pobresa i la fam que van passar un cop acabada la Guerra dels Cent Anys, ant ells com els habitants de Beaune. Avui l'edifici es mostra majestuós i molt ben restaurat al turisme nacional i forani. L'edifici té forma rectangular amb un gran pati central, la Cour d'Honneur, presidit per un pou de ferro forjat i envoltat per porxos de fusta. Des del pati central es poden observar les esplèndides teulades de rajoles de la Bourgogne, multicolors i de diverses formes geomètriques que cobreixen bona part de l'Hôtel-Dieu (foto 3). 

La sala més gran important és la "Grande Salle de Soin" (Gran Sala dels Pobres, foto 4), amb el seu impressionant sostre de fusta policromada i les làmpares centrals amb 28 llits al voltant de la sala que servien per atendre els malalts i amb unes taules on hi servien el menjar. A la mateixa sala hi ha la preciosa capella on hi ha la talla medieval del Christ-de-Pitié. Una altra de les sales importants és la cuina presidida per una gran xemeneia i molt ben ambientada. Una altra de les estances és la farmàcia, també molt ben ambientada conserva les pots amb algunes pocions així com els estris que es feien servir a l'època medieval. A la sala de Saint-Louis hi ha un altra de les joies de l'edifici, el Políptic del Judici Final de Roger van der Weyden, del segle XV i dividit en dues parts per poder ser ben contemplat. Finalment altres sales a destacar són les de Sainte-Anne i de Saint-Hugues que inclouen alguns frescos i tapisseries que il·lustren la vida de l'època, entre ells el quadre d'unes monges rentant als safarejos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario