viernes, 29 de junio de 2012

La Serra del Montsec, antiga terra de frontera

A les primeres estribacions del Pre-Pirineu de Lleida trobem d'est a oest la Serra del Montsec, dos terços de la qual es troba a Catalunya i la resta a l'Aragó. Dos rius, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana creuen la serra perpendicularment de sud a nord, dividint la serra en tres parts. Ens centrarem en la part central de la Serra, seguint el curs del riu Noguera Pallaresa. La zona igual que la Segarra, l'Anoia i el Penedès era l'antiga zona de frontera entre els Comtats de la Catalunya Vella, al nord, i les terres antigament islàmiques de la posterior Catalunya Nova, al sud, fet pel qual està farcida de castells i torres de guaita.

Venint de Balaguer, en direcció Àger trobem primerament el Monestir de Bellpuig de les Avellanes, d'estil medieval i que actualment també té un hostal amb habitacions per poder passar-hi unes jornades de descans i relax, o bé com a punt de partida per fer activitats pel voltant. Seguim direcció nord i ja als peus del Montsec trobem la Vall d'Àger, un indret de gran bellesa que té com a centre neuràlgic la vila homònima d'Àger (foto 1). Àger està dominada per la Col·legiata de Sant Pere (foto 2) del segle IX romànica i construïda sobre els murs d'un antic assentament romà, està a més envoltada per les muralles del Castell d'Àger, tot el conjunt monumental fou erigit per Arnau Mir de Tost. Actualment el conjunt està restaurat i és interessant de visitar, des de la Col·legiata es pot observar una bonica panoràmica de la vall. Les antigues ermites medievals i les antigues cases restaurades engalanades amb flors fan del passeig per aquest poble molt interessant. La Serra del Montsec es mostra majestuosa amb els seus més de 1.600 metres d'altitud, ideal per fer excursions, parapent, escalada i observació astronòmica. No en va, al capdamunt de la serra hi ha instal·lat l'Observatori Astronòmic del Montsec, ja que el cel nocturn amb poca contaminació atmosfèrica i lumínica és un dels més nets tant de Catalunya com d'Espanya, ideal per l'observació dels astres.

Sortint d'Àger cap a l'est, anirem a trobar el riu Noguera Pallaresa, que baixa del Pirineu, travessant perpendicularment la Serra, en paral·lel a la línia de tren de Lleida a La Pobla de Segur, actualment anomenada "Tren dels Llacs" (foto 3) i la Carretera C-13. En aquest punt trobem ja el Pantà de Camarasa, en una de les muntanyes que l'envolten hi ha la torre medieval de la Baronia de Sant Oïsme, restaurada a peu de carretera i que es pot visitar. Endinsant-nos a la serra hi ha la població de Vilanova de Meià, coneguda pels seus productes gastronòmics, especialment les perdius amb la seva fira anual de novembre i també els melons.

Retornant a la Noguera Pallaresa, i direcció nord cap a Tremp, travessarem la serra a través del Congost de Terradets (foto 4), les elevades parets verticals que el riu ha anat erosionant i formant. Una meravella geològica que es pot observar a la zona de descans de la Font de les Bagasses, veient com l'home ha pogut construir la carretera i la línia de tren a través de ponts i túnels. Seguint cap al nord, a la cara nord de la serra trobem el Pantà de Terradets, actuament molt concorregut per fer-hi activitats nàutiques i d'esbarjo, en especial a la zona de Cellers. A l'est del pantà, al capdamunt d'un turó amb magnífiques vistes de la Conca de Tremp, hi ha el petit poble de Llimiana. Finalment a l'oest del Pantà hi ha el poble de Castell de Mur, dominat pel Castell homònim, actualment molt ben restaurat datant també del segle XI d'estil medieval, i un altre símbol d'aquesta antiga terra fronterera que és el Montsec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario