sábado, 30 de junio de 2012

El Vieux Lyon, l'immens patrimoni de la tercera ciutat francesa

A la confluència dels rius Rhône (Roine) i Saône trobem Lyon, la tercera ciutat de França amb més de 450.000 habitants, centre de la segona àrea urbana del país i segon pol econòmic de França especialitzat en la indústria siderúrgica, la premsa, la seda, els productes farmacèutics i els productes agroalimentaris de la Vallée du Rhône. La ciutat situada en un un punt estratègic va ser fundada al 44 a.C. pels romans, va tenir la seva època d'esplendor durant dels segles XV i XVI gràcies al comerç de la seda i a la banca. Fruit de la seva antiga i rica història n'ha quedat un immens patrimoni, un dels més importants d'Europa, situat majoritàriament al barri històric del Vieux Lyon i la veïna muntanya de la Fourvière.  Entre els rius Rhône i Saône trobem "La Presqu'île" on hi ha la major zona comercial i administrativa de la ciutat. Però ens centrarem en el patrimoni del Vieux Lyon i començarem justament en aquesta zona a la Place Bellecour.

La Place Bellecour (foto 2), aparentment rectangular però lleugerament trapezoïdal fou començada al segle XVII i acabada al XIX, és la tercera plaça més gran de França i la primera plaça d'Europa. Presidida per una estàtua eqüestre de Lluís XIV del segle XVIII és ideal per passejar-hi i pujar a la gran Nòria i observar una de les panoràmiques de la ciutat. En aquesta plaça, en un dels seus cantons en direcció al centre històric, els amants dels llibres o llibreters que no siguin francesos es sorprendran de trobar en un aparador llibres en altres idiomes, fins i tot el català, de fet és la llibreria "Decitre" l'única llibreria de la ciutat especialitzada en llengües estrangeres. Un cop vista aquesta delícia literària, creuarem el cabalós riu Saône i ens plantarem al Vieux Lyon.

Abans d'endinsar-nos al centre històric agafarem el funicular de la Fourvière que travessa per sota de la muntanya fins al cap d'amunt, donant a la plaça homònima. Just davant trobem la basílica neobizantina del segle XIX, actualment símbol de la ciutat i des d'on podrem observar una de les millors panoràmiques de la ciutat de Lyon (foto 1), tenint el centre històric als peus i veient també la Preque'île, els nous barris i a la llunyania les muntanyes alpines.

A la mateixa muntanya a prop de la basílica hi ha l'immens espai arqueològic de l'antiga Lugdunum (la Lyon romana). Hi podem veure el Grand Théâtre (foto 3), el teatre romà més antic de França, i el més petit teatre de l'Odéon, els jardins amb mosaics i restes d'antigues cases romanes, així com el Musée de la Civilisation Gallo-Romaine, un gran espai subterrani que ofereix una boníssima col·lecció d'inscripcions, monedes o estàtues de l'esplendorós passat romà de la ciutat.

Tornant a la Basílica baixarem cap al Vieux Lyon a peu, a través del Chemin du Rosaire (Camí del Rosari) envoltat de flors i jardins permet un tranquil passeig cap al centre històric. Arribem doncs ja al Vieux Lyon (foto 4), aquest centre històric és el major conjunt de cases i mansions renaixentistes i medievals de França i el conjunt del Vieux Lyon és una de les concentracions de patrimoni més importants d'Europa. El patrimoni del Vieux Lyon es pot observar als carrers Saint Jean, du Boeuf y de la Juiverie, les cases són el record del passat esplendorós dels banquers i comerciants de la seda. En aquesta zona destaquem l'Hôtel Gadagne del segle XV i seu dels Musée Historique de Lyon i del Musée de la Marionette, altres cases particulars que podem observar són l'Hôtel Paterin i el Boullioud. La vida gira entorn a la Place Saint-Jean, on trobem la Cathédrale Saint-Jean, començada al segle XII és la principal catedral gòtica del sud-oest de França, començada al segle XII es destaca pel seu gran rellotge astronòmic del segle XIV. Aquesta zona és una de les grans àrees d'esbarjo de la ciutat, amb moltes tavernes i bars, per tastar la bona gastronomia de la ciutat, botigues de moda, pubs i bars d'ambient, fet que la converteix en una de les zones més animades de la ciutat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario