lunes, 26 de diciembre de 2011

Història i natura al Conflent

La comarca del Conflent es troba situada en plena Catalunya Nord, a l'extrem sud de França.  Conforma la vall mitjana i alta del riu Tet, i és un indret ple d'història, així com també amb una natura majestuosa, molt característica dels Pirineus.

Venint de la Cerdanya podem accedir al conflent ja sigui en cotxe per la carretera nacional o en tren, una opció molt més recomanable, amb el turístic "Train Jaune/Tren Groc", aquest tren turístic uneix Latour-de-Carol/La Tor de Querol a la Cerdanya amb Villefranche de Conflent/Vilafranca de Conflent ja al conflent. Passa per uns paratges preciosos envoltats de muntanyes, valls i boscos de l'estreta vall del riu Tet.  Túnels i ponts destaquen en el recorregut d'aquest tren de muntanya, entre els que destaquem el Pont Gisclard un dels pocs ponts penjats de servei ferroviari.  En aquesta zona destaquem les "Grottes de Grandes et Petites Canalettes" unes boniques coves, que actualment són un bon reclam turístic per la zona.  

Al sud del Conflent trobem el Massís del Canigó, una imponent muntanya que arriba als 2.784 m d'altitud i que és un símbol dels catalans i una de les muntanyes ideals per fer-hi excursionisme al sud de França.  En aquest massís, dins el municipi de Vernet, hi trobem l'abadia de Saint-Martin-du-Canigó/Sant Martí del Canigó, abadia benedictina del segle IX, d'origen romànic és un dels millors exemples conservats d'aquest art en aquestes contrades, i és també tot un símbol pels nord-catalans.

Seguint el recorregut del tren groc arribem al seu final a Villefranche-de-Conflent/Vilafranca de Conflent, és considerada una de les poblacions més boniques de França, perfectament conservada, és una vila totalment fortificada totalment amurallada.  Els seus carrers estan delicadament decorats amb jardineres plenes de geranis i altres flors, que hi donen una frescor i un to reconfortant.  A les muntanyes que envolten la vila hi ha el Fort Libéria, una important fortificació militar, actualment d'ús turístic i a la qual s'hi pot accedir per uns túnels i escalinates subterrànies que en fan un conjunt únic.  Tot aquest conjunt històric fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a l'any 2.008.

Seguint el riu Tet, ens aproparem fins a Prades/Prada de Conflent, la capital de la comarca és una bonica vila destacada pel seu mercat setmanal de fruites i verdures, i per la seva església de Sant Pere, coronada pel campanar romànic del segle XII, actualment la vila és la seu de la Universitat Catalana d'Estiu.

Acabarem el recorregut pel Conflent, al municipi de Codalet on hi ha la impressionant abadia benedictina de Saint-Michel-de-Cuxa/Sant Miquel de Cuixà.  Fundada l'any 879, és el millor exemple del preromànic català.  En destaca el seu campanar de planta quadrada que domina tot el conjunt, així com el Claustre, posterior a la fundació, data del segle XII i d'estil romànic també és de planta quadrada i és un dels més importants de les terres de parla catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario