domingo, 15 de enero de 2012

Lleida, capital de la Terraferma

La ciutat de Lleida és la capital de les terres de ponent de Catalunya, la principal ciutat de l'interior de Catalunya i principal nexe d'unió amb l'Aragó per la seva proximitat, és populament coneguda com la capital de la Terraferma.  És el centre d'una fèrtil plana agrícola especialitzada en el cultiu de peres, pomes i préssecs, regada per diversos canals i el riu Segre, que és la principal artèria de la ciutat.  Tot i el seu aspecte modern, la ciutat conserva importants monuments històrics, mereixedors d'una visita.

El més important i conegut monument de la ciutat, és la Seu Vella o antiga catedral, està situda a sobre del turó homònim, al bell mig de la ciutat.  Construïda sobre l'antiga fortalesa àrab de la Suda, domina tota la ciutat i en dies clars es pot observar la Serra del Montsec (al nord) i les Muntanyes del Montsant (al sud).  La Seu és d'estil romànic, però també gòtic, fou començada l'any 1.203 i acabada al segle XV.  El campanar gòtic és una de les seves joies des del qual s'hi pot accedir i observar la ciutat.  També és destacat la planta en estil de creu així com el claustre gòtic, amb bonics jardins.  El romànic hi és present amb algunes de les seves portes, i també és important la tela del Tapís de la Seu Vella, molt ben conservada. Als peus de la seu es poden trepitjar, mai més ben dit, les muralles de l'antiga fortalesa àrab de la Suda, que actualment fan de suport de la Seu.  Es té la intenció de demanar  a la UNESCO, que tot el conjunt pugui ser declarat Patrimoni de la Humanitat.

A la part baixa de la ciutat, la vida gira al voltant de la reformada Plaça de Sant Joan, amb l'església homònima. Situada en ple centre històric està envoltada de botigues i oficines, i travessada per l'Eix Comercial de la ciutat.  Ben a prop hi trobem l'edifici de la Paeria o Ajuntament, d'estil gòtic civil, així com també l'Antic Convent del Roser del segle XVII. També és a la part baixa on trobem la Catedral Nova, d'estil barroc i construïda durant el segle XVIII.  Al centre de la ciutat també hi trobem alguns dels museus i sales de la ciutat, entre els quals destaca el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, que té una important col.lecció de talles i tapissos romànics procedents de parròquies de l'antic Bisbat de Lleida, és una de les col.leccions d'aquestes característiques més importants de Catalunya. Al centre històric també trobem l'església romànica de Sant Llorenç


Sortint del Centre Històric per l'Arc del Pont ens trobem davant l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, dos antics pobladors ibers que van defensar dels romans i cartaginesos l'antic assentament iber de Lleida.  Aquesta estàtua de bronze es troba davant l'artèria principal de la ciutat: el riu Segre. Aquést travessa la ciutat i actualment s'ha convertit en un espai d'oci i passeig de la ciutat gràcies a la seva canalització, just a la riba sud al barri de Cappont hi ha els Camps Elisis, un parc urbà d'estil modernista on es destaca el gran Palau de Vidre, els jardins d'estil anglès i francès i sobretot la Font de la Sirena, tot un símbol per la ciutat.  Però aquest no és pas l'únic parc de la ciutat, actualment al barri de Pardinyes (al nord), també a la vora del Segre hi ha el què s'ha convertit en pulmó verd de la ciutat, el Parc de la Mitjana, ideal per passejar-hi, observar la natura i els ocells.

Per contra cap al sud de la ciutat trobem el turó de Gardeny, on hi ha el castell i una església romànica que daten aproximadament del segle XII, i són d'estil templer.  Finalment també al sud de la ciutat, al barri de la Bordeta hi trobem el Museu de l'Aigua, on explica la història de l'aigua i les seves funcions, així com la importància que ha tingut per la ciutat de Lleida i el seu desenvolupament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario