domingo, 4 de marzo de 2012

Perpinyà, ambient mediterrani al sud de França

La capital del departament dels Pyrénées-Orientales, és la ciutat més meridional de la França continental. Situada al bell mig de la Plaine du Roussillon-Plana del Rosselló, la ciutat de Perpinyà (en francès Perpignan) és la ciutat més important de la Catalunya Nord, i la principal ciutat de parla catalana en territori francès.  Així mateix la ciutat té, des del 2010, les llengües francesa i catalana com a cooficials.  La ciutat és a més un important mercat agrícola dels productes de la regió, especialment fruites i verdures (préssecs, peres, cols, albercocs i cireres) i vins.

La ciutat gaudeix d'un extens patrimoni.  El símbol i monument més conegut de la ciutat és El Castellet-Castillet construït al segle XV és una de les torres de les antigues muralles de la ciutat, al capdamunt podem  admirar una bona vista de la ciutat i el seu entorn, i a dins hi ha actualment la "Casa Pairal" el Museu d'Arts et Traditions Populaires Catalanes, amb una important col.lecció d'objectes de la història popular catalana de la ciutat. És sense cap dubte una visita imprescindible de la ciutat.  A través d'aquí podem entrar al Centre Històric ple de carrerons estrets, façanes pintades de colors vius i amb molt ambient.  Ens arribarem fins a la Loge de Mer-Llotja de Mar, important edifici històric d'estil gòtic del segle XV i l'antic edifici de l'Hôtel de Ville (ajuntament) de la mateixa època i que formen un important conjunt històric.  Després també tenim la Cathédrale de Saint Jean-Catedral de Sant Joan també de la mateixa època i el mateix estil, però on es remarcarà no l'edifici en si sino el Campo Santo, claustre-cementiri adjacent a la Catedral important conjunt lapidari força ben conservat.  
Al bell mig de la ciutat hi trobem l'imponent Palais de Rois de Majorque-Palau dels Reis de Mallorca, una important fortalesa del segle XIV, i envoltada de precisos jardins i que dominen tota la ciutat, una altra de les visites obligades de la ciutat.

El centre històric està ple de convents i esglésies on podem destacar el Couvent des Dominicains-Convent dels Dominicans del segle XIII i molt ben conservat, així com també el Couvent dels Minimes-Convent dels Mínims.

La ciutat també és un lloc ideal per passejar, el bon clima del que gaudeix fa que les passejades pel centre, com a la Place de la République, siguin una delícia així com també pels jardins a la vora del riu Têt i per les Allées Maillol, un important parc ple de plataners ideal per perdre-s'hi una estona.

Un altre edifici històric de la ciutat és la Gare (Estació), datada l'any 1858, d'estil clàssic i que Dalí la va qualificar com a centre del món.  A les afores de la ciutat hi trobem les antigues ruïnes de Ruscino, un assentament romà que són l'origen de la ciutat, així com els Estanys de Salses i Leucate, a la vora del Mediterrani, ideal per donar-s'hi un bany, pescar, navegar o passejar.

Finalment cal destacar la important activitat cultural de la ciutat, podem destacar dos esdeveniments: la Processó de la Sanch per Setmana Santa, la única d'aquestes característiques en territori francès i el Festival de Fotoperiodisme Visa-pour-l'image que se celebra al més de setembre en diversos espais de la ciutat i que té renom mundial.

No hay comentarios:

Publicar un comentario