domingo, 1 de julio de 2012

La Seu d'Urgell ciutat medieval i contemporània


Al bell mig del Pirineu Català, en una plana a 691 metres d'altitud, envoltada d'altes muntanyes de més de 2.500 metres, a la confluència dels rius Segre i Valira trobem la ciutat de la Seu d'Urgell (foto 1). Capital de la comarca de l'Alt Urgell és, amb més de 12.000 habitants, la principal ciutat del Pirineu Català i la porta d'entrada al Principat d'Andorra. La ciutat és un actiu centre comercial (fruit de la seva capitalitat pirinenca), centre turístic (gràcies al ric patrimoni que conserva) i esportiu degut a les instal·lacions del Parc del Segre. És a més centre de la Plana de la Seu, unes fèrtils terres dedicades al blat, ordi, i sobretot pastures, que fan que sigui un actiu centre industrial agroalimentari especialitzat en indústries lleteres, no en va aquí es fa la llet, el formatge i la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya amb denominació d'origen.

L'arbrat Passeig de Joan Brudieu és el cor on batega la vida de la ciutat, ideal per passejar-hi sobretot a l'estiu gràcies a l'ombra dels seus plataners, a banda i banda hi trobem tot de comerços en la principal artèria de la ciutat. Entrant al centre històric, carrerons estrets i pòrtics ens faran gaudir de l'antic esplendor medieval de la ciutat molt ben restaurat, sobretot al Carrer dels Canonges i la Plaça dels Oms, on hi ha la Casa de la Ciutat, del segle XV i edificada sobre els vestigis de l'antiga església medieval de Santa Eulàlia, uns vestigis oberts actualment al públic.

Però en cap altre lloc de la ciutat podrem observar tant bé aquest antic esplendor al conjunt monumental de Santa Maria d'Urgell (foto 2), un conjunt format per la Catedral, el claustre i el Museu Diocesà d'Urgell. La Catedral de Santa Maria és un bell exemple del romànic llombard a Catalunya, l'única catedral catalana totalment romànica construïda al segle XII. A l'entrada en destaca la seva gran portada romànica així com el campanar quadrangular característic d'aquest temple. A l'interior podrem observar el bell retaule romànic de Sant Ermengol amb la talla de Sant Ermengol, patró de la ciutat, al mig. La Catedral està presidida per la talla romànica de Santa Maria d'Urgell del segle XIII i és la patrona de la ciutat, a l'absis hi podem trobar a més diverses pintures murals medievals avui exposades al MNAC a Barcelona. El Claustre de la Catedral és un bell exemple romànic on el més interessant són els capitells perfectament decorats amb motius ornamentals (Flors o animals) i figuratius però evitant tota representació religiosa, el claustre és un indret on es respira calma. L'altre element destacata de tot el conjunt és el Museu Diocesà d'Urgell amb diverses obres i objectes d'art i orfebreria religiosos des del segle X fins al segle XVIII, destacant-ne els "Beatus de Liébana" i el "Beatus d'Urgell. A tocar del conjunt catedralici hi ha el Palau Episcopal d'estil gòtic i gòtic tardà, situat en una terrassa sobre el riu Segre, així com l'església de Sant Ermengol construïda al 1035 i la més antiga de la ciutat.

Vorejant el centre històric a la vora del riu Segre, trobem el complex esportiu i recreatiu del Parc Olímpic del Segre (fotos 3 i 4) , aquest parc fou construït al 1992 en motiu de les proves de piragüisme d'aigües braves dels Jocs Olímpics de Barcelona, posteriorment s'hi han anat fent diverses proves i campionats mundials en aigües braves. Consta del Canal Gran (foto 4) de 800 m de llargada i les dues bifurcacions d'aigües braves de 500 metres. L'espai a més té jardins i camins on es pot passejar i fer-hi rutes a peu o en BTT. L'altre parc urbà de la ciutat és el més recent Parc de la Valira, a tocar del riu homònim, que separa el nucli urbà de la barriada de Castellciutat.
La ciutat és un actiu centre comercial, amb diverses fires i mercats que se celebren tot l'any, la més important de les quals és la Fira de Sant Ermengol, a l'octubre, on s'hi inclou la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, la Fira d'Artesania i els Encants dels Canonges.

No hay comentarios:

Publicar un comentario