sábado, 31 de marzo de 2012

Grenoble, la capital històrica del Delfinat

Envoltada de muntanyes, al bell mig dels Alps Francesos, la ciutat de Grenoble és la ciutat més poblada i considerada com la capital alpina de França.  Seu dels Jocs Olímpics d'Hivern l'any 1968, actualment és una ciutat dinàmica que combina art i història amb natura i modernitat, centre d'una aglomeració de més de 600.000 persones.  És la capital històrica del Dauphiné (Delfinat) i actualment capital del departament de l'Isère.


El símbol de la ciutat són "Les Boules" o bombolles, o millor dit el telefèric que puja del centre de la ciutat a la riva esquerra del riu Isère, fins al Château de la Bastille, dins el Massís de la Chartreuse.  El Château de la Bastille del segle XVI és un conjunt militar format pel castell i les muralles, des d'aquí es poden admirar unes precioses vistes de la ciutat i el seu entorn amb els massissos dels Vercors, a la dreta i de Belledonne (de més de 3.000 metres) a l'esquerra.  Prop de la Bastille hi ha un conjunt de camins i túnels excavats a la roca que són molt interessants de recórrer.

Per tornar a la ciutat, podem utilitzar de nou el telefèric o bé baixar tot passejant a peu, si ho fem passarem per l'interessant Musée Dauphinois, museu històric, arqueològic i etnogràfic d'història dels Alps i de l'esquí.  A part de les seves exposicions, és molt interessant també veure'n el conjunt del segle XVI amb les esglésies de Sainte-Marie, el claustre i els jardins, en un entorn de muntanya.  Seguidament ens trobem ja al barri de Saint-Laurent, a la riva dreta del riu Isère, i que és el barri italià de la ciutat.  Les cases d'estil italià estan farcides de pizzeries i "ristorantes" oberts pels seus habitants en bona part originaris de la regió italiana de Corato, al sud del país, en aquest barri en destaca les Portes de Saint-Laurent i de France del segle XVII.

Creuant el riu Isère, ens trobem l'entrada al telèferic i el barri del Vieux-Grenoble, el centre històric de la ciutat.  La Place Grenette és l'animada plaça del centre històric, freqüentada per autòctons i visitants, en destaca el Café La Table Ronde fundat el 1793, i el Palais du Parlement du Dauphiné, del segle XV i amb una preciosa façana blanca ornamental. A la mateixa plaça hi trobem l'església de Saint-André, fundada al 1228 d'estil romànic, una de les més antigues i importants de la ciutat, digne de visitar.  A tocar del telefèric hi ha el Jardin de la Ville, un parc públic urbà del segle XIX franquejat per dos importants edificis medievals la Tour de la Trésorerie i l'Hôtel de Lesdiguières. 

La zona de la Cathédrale de Notre-Dame, també peatonal com bona part del centre històric, es destaca per l'edifici homònim començat a construir al segle X, però amb moltes reformes posteriors, tot i això conté un dels ciboriums més espectaculars de tot el país.  A tocar de la catedral, a l'edifici de l'antic bisbat hi trobem el Musée de l'Ancien Évêché, un altre museu històric de la ciutat, en part subterrani sota la plaça mostrant els vestigis de les èpoques romana o medievals, en destaca sobretot les antigues muralles romanes i les ruïnes de l'antic Baptisteri del segle IV, a part de les exposicions explicant la història de la ciutat i del departament de l'Isère.

El Musée de Grenoble és un altre dels museus més importants de la ciutat, situat fora del centre històric a la riva esquerra del riu Isère, és el museu de belles arts i d'antiguitats, un dels més complets del país i el més antic (de finals de segle XVIII).  Té importants col.leccions d'art contemporani (segles XIX i XX) així com antic, destacat pel patrimoni procedent d'Egipte.  Annexe al museu hi ha la Tour de l'Isle, medieval i del segle XIV.

La ciutat també és un lloc ideal per passejar, a part del centre històric peatonal o les rives dels rius Isère i Drac, es destaca el Parc Paul Mistral, el més important de la ciutat de 21 ha. on hi destaca la Tour Perret del 1925, per l'Exposició de l'Hulla Blanca, així com alguns edificis del voltant com el nou ajuntament, el Palais des Sports (1968) o el Stade des Alpes (2008).  A més a més les nombroses muntanyes muntanyes del voltant, ja anomenades anteriorment són ideals per passejar entre natura, admirant entre altres les nogueres amb les Nous, el producte típic de la ciutat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario