domingo, 25 de marzo de 2012

Patrimoni del Berguedà: les colònies industrials

Durant el segle XIX, Catalunya es va caracteritzar per la industrialització del país.  A part dels grans nuclis industrials de Barcelona, Sabadell, Terrassa o al Maresme,  va néixer, sobretot a la Catalunya Central, un conjunt de colònies industrials al voltant dels rius Llobregat, Ter i Cardener, que aprofitaven l'aigua d'aquests rius per fer funcionar les indústries tèxtils que s'hi anaven establint.  A la resta del país també van créixer, però de manera molt més dispersa, altres colònies i espais industrials.  Aquí ens centrarem en tot el conjunt de colònies tèxtils situades al Baix Berguedà entre Navàs i Berga, actualment aquesta zona és turísticament anomenada com el Parc Fluvial de les colònies.

Un total de 17 colònies faran la delícia dels amants de la història contemporània de Catalunya, envoltat per un indret natural.  Aquí destacarem les colònies més significatives.


Just després de Navàs i de la Colònia de Cal Forcada i entrant al Berguedà trobem l'Ametlla de Merola.  És una de les colònies més ben conservades, fundada al 1864, es destaca per la seva església parroquial, el teatre així com la Plaça, envoltada de les cases dels treballadors, totes elles actualment perfectament conservades de color blanc.

Llobregat amunt passem per Cal Riera, i després arribem a la Colònia Vidal, actualment convertida en museu, fou la darrera a fundar-se al 1901, en destaca la fàbrica situada a baix al riu, així com la Plaça, o les antigues cases dels obrers dels carrers, on encara hi viuen, els antics safareigs dels vius i dels morts, l'antic convent, o la fàbrica, oberta al públic gràcies al fet de ser museu.  

Seguint el curs del riu Llobregat passem per Cal Marçal i a tocar de Puig-reig trobem la monumental Colònia de Cal Pons.  Aquesta és segurament la més important, des d'un punt de vista monumental.  Això és gràcies a la seva entrada arbrada que ens arriba a l'eslgésia, coneguda popularment com la "Catedral del Llobregat", d'estil neogòtic.  Fundada al 1875, també es destaca per les dues torres neomedievals dels amos i el seu panteó familiar situat dins de l'església, la casa-convent de les monges i el teatre.

Continuem, i deprés del nucli de Puig-reig, trobem Cal Prat, El Guixaró (dins el terme de Casserres) i arribem als dos Viladomius, el Vell i el Nou.  És a Viladomiu Nou on també es mereix una visita, colònia fundada al 1897 després de la separació de Viladomiu Vell, està situada en una plana i en destaca la Torre de l'Amo de l'any 1902, d'estil neogòtic actual centre d'interpretació de les Colònies així com l'església del mateix any.

Després de Viladomiu, passem per la colònia de Cal Bassacs arribem a Gironella, i després ens trobem l'Ametlla de Casserres, de finals de segle XIX, es destaca per l'església historicista de la Mercè així com per la Torre de l'Amo, del mateix estil en forma de castell gòtic, molt típic de l'època.  Apropant-nos als primers contraforts pre-pirinencs trobem la colònia La Plana i la última, i també una de les més importants la de Cal Rosal.

La Colònia Rosal, popularment Cal Rosal, és la més septentrional de les colònies tèxtils del Berguedà, tenint la especificitat de pertànyer a tres municipis: Olvan, Avià i Berga.  Fou la primera colònia tèxtil fundada al 1860 i va tenir un gran desenvolupament, convertint-se en la fàbrica tèxtil més important de Berga.  Era, i és actualment, un important lloc de pas, entre la zona central de Catalunya i el Pirineu.  La colònia va créixer durant el segle XX i avui dia és la més dinàmica, amb botigues i el Mercat del Bolet a la tardor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario