sábado, 7 de julio de 2012

La ciutat de Metz, un tresor desconegut



Capital de la regió de la Lorraine i del departament de la Moselle, al nord-est de França, la ciutat de Metz és una ciutat amb molts tresors artístics, però alhora molt desconeguts fins i tot pels mateixos francesos. Té una població de 125.000 habitants, d'una àrea urbana de més de 400.000 convertint-la en la segona àrea urbana de la regió, molt a prop de les fronteres de Luxemburg i d'Alemanya. És el centre d'una antiga i extensa regió industrial encapçalada per les indústries metal·lúrgiques i siderúrgiques així com de l'extracció minera, actualment però la indústria s'hi ha diversificat i el sector servei amb el comerç i el turisme en són dos dels seus motors econòmics. Metz, així com el departament de la Moselle i la veïna regió d'Alsace, va canviar de país fins a 4 vegades en pocs anys: el 1871 va passar del regne de França a Alemanya fins al 1918 (un cop acabada la I Guerra Mundial) que va retornar a França, fins al 1940 quan el Reich Alemany la va annexionar de facto fins a acabar la II Guerra Mundial al 1945 quan va ser alliberada i retornada definitivament a França.

Fruit d'aquesta turbulenta història podem començar la ruta pel barri imperial alemany, de finals de segle XIX, on hi trobem la magnífica Gare de Metz (Estació ferroviària de la ciutat, foto 1), d'estil alemany amb la seva Torre de les Hores, i el Château d'Eau, és de pedra grisa de Niderviller i es destaca també per l'interior ornamental amb les cúpules molt ben decorades i els vitralls. El barri imperial, té grans avingudes i majestuosos edificis de pedra vermella de Jaumont, predominant a tota la ciutat.

Del barri imperial ens desplaçarem cap al centre històric medieval. D'aquí en destacarem els diversos palaus repartits per tot el barri dels segles XIV al XVI entre els quals podem destacar l'Hôtel de Heu i l'Hôtel de la Burtaigne. Tot i això el monument més destacat del centre històric és la preciosa catedral gòtica de Saint-Étienne (foto 2), situada junts davant de la Place d'Armes, envoltada d'edificis civils històrics destacant-ne l'Hôtel de Ville (Ajuntament) i l'Hôtel de Garde des Corps, que igual que la plaça daten del segle XVIII. La Catedral es va començar a construir al segle XIII, té una de els naus catedralícies més altes i és la que té més vitralls de tot França, no en va és denominada com la "Lanterne du Dieu" (La Llanterna de Déu).

Al sud del centre històric envoltada de jardins a tocar del riu Moselle, trobem l'església de Saint-Pierre-aux-Nonnains, la més antiga de França, un tresor del segle IV, que encara conserva restes romanes, si bé la major part d'aquesta basílica és d'estil gal·lo-romà, tot i les posteriors aportacions romàniques i gòtiques. En destaca l'austera nau central i els petits vitralls, així com les restes del claustre del segle XVI. Retornant al centre històric, també hi podem destacar la bonica Place de Saint-Louis, de forma triangular d'estil medieval destacada pels seus 60 pòrtics, i l'església de Sainte-Ségolène d'estil romànico-gòtic i amb un gran orgue a l'interior. Però no deixarem de banda el riu Moselle, ja que la part nord hi trobem diverses illes i edificis històrics.

D'aquesta àrea en destacarem l'Île du Petit Saulcy, envoltada pel riu Moselle i el canal de Saulcy (foto 3), plena d'edificis històrics, entorn de la Place de la Comédie (foto 4, amb el Temple Neuf i l'Opéra-Théâtre), al sud de la plaça i de l'illa en destacarem el Temple Neuf datat al 1904 d'estil alemany, de pedra grisa renana i és un símbol de la ciutat, destacat pels dos campanars i la cúpula central de teulada punxeguda així com els diversos jardins, un espai de tranquil·litat a la riba de la Moselle. La Place de la Comédie, donant al riu Moselle està presidida pel Théâtre-Opéra de Metz, un edifici del segle XVIII majestuós, considerat com el teatre en funcionament més antic de França. Al flanc oriental de la Place hi trobem l'edifici de la Préfecture de la Lorraine, on a darrere hi trobem l'altra plaça d'aquesta illa, la de la Préfecture que comparteix amb l'edifici històric del Conseil Général de Lorraine (Seu del govern regional). Les illes veïnes al voltant del Moselle, hi trobem diversos parcs i jardins, Metz és una de les ciutats amb més parcs i jardins del país, un port esportiu fluvial i zones d'esbarjo i de pràctica esportiva, fet que en fa un dels llocs preferits dels ciutadans per passejar-hi i desconnectar.

No podem deixar la ciutat de Metz sense visitar la Porte des Allemands, situada a l'oest del centre històric, és una de les antigues portes d'entrada i un dels monuments més importants de la ciutat. Situada sobre les ribes del riu Seille (que desemboca a la Moselle al nord de la ciutat), formava part de les antigues muralles, està formada per dues torres en teulada de pissarra punxeguda, un pont central, una petita part de les antigues muralles i una impressionant torre de defensa. D'estil medieval, va ser començada a construir al segle XIII, és una de les antigues portes d'entrada a la ciutat i un dels monuments més importants i fotografiats de Metz.

No hay comentarios:

Publicar un comentario