martes, 10 de julio de 2012

Nîmes, la rica Nemausus romana

Sol, calor, bon temps, estiu, ambient mediterrani, es respira en aquesta gran ciutat del sud de França, molt a prop de la Mar Mediterrània. Amb prop de 150.000 habitants, la ciutat de Nîmes és la capital departament del Gard, centre d'una rica àrea agrícola a prop del riu Rhône (Roine), té una destacada indústria agroalimentària centrada en el vi, l'oli i l'hortifructicultura especialment maduixes i cireres, així com d'indústries tèxtils i manufactureres. Fruit d'aquesta agricultura n'ha sorgit una rica gastronomia local de caràcter plenament mediterrani molt apreciada a tot el país. La ciutat però té un antic i ric passat històric que es mostra sobretot amb els monuments d'origen romà de la ciutat, ben conservats i que li han valgut el sobrenom de la petita "Roma" francesa.

El punt de partida torna a ser la Gare (Estació Ferroviària), situada al viaducte ferroviari que creua la ciutat pel sud, encara que curiosament el vestíbul es troba a sota les vies arran de carrer. Sortint de l'estació passejarem per l'arbrada Avinguda Feuchères amb plataners a banda i banda que conviden a sufocar el calor estival, arribarem a l'Esplanade Charles de Gaulle, un dels espais verds més coneguts i concorreguts de la ciutat, està presidida per la Fontaine Pradier, una monumental font del segle XIX i que representa al·legòricament la ciutat de Nîmes.

A tocar de l'Esplanade, hi ha el que és el monument més gran i important de la ciutat, les Arènes de Nîmes (foto 1, panoràmica aèria). És l'anfiteatre romà més gran i més ben conservat de França i un dels millors conservats de l'antic Imperi Romà, construït al segle I a.C., té forma ovalada de 133 metres de llarg i 101 d'ample i una alçada de 34 grades. Perfectament restaurat, a sota de les grades diversos espais ben indicats conviden a conèixer la història d'aquest gran monument francès, començant per tota la seva esplendor en època romana fins a les actuals curses de braus. De fet Nîmes és una de les capitals taurines de França, les Arènes són actualment el lloc de cel·lebració de les "Corridas" i les "Férias" de Nîmes. A l'espalanda del voltant de les Arènes, trobem una estàtua de bronze del torero local Nimeño II (foto 2, amb les Arènes) mort al 1991. Aquesta tradició taurina fan de Nîmes una de les ciutats més hispàniques de tot França.

Seguint pel centre direcció nord arribarem a un altre dels importants monuments de la ciutat, la Maison Carrée també construïda al segle I a.C. és un dels temples romans més ben conservats de l'antic Imperi Romà, on la façana està presidida per 6 grans columnes romanes. Actualment a l'interior s'hi pot veure un audiovisual explicant la història de l'edifici i de l'antiga Neamasus, just a davant i trobem la contemporània Maison d'Art, un moderníssim centre d'art i exposicions, polèmic en el seu moment per la seva construcció moderna però que amb el temps s'ha convertit en un dels emblemes de la moderna Nîmes.

Seguim cap al nord, pràcticament als afores de la ciutat trobem un dels parcs de la ciutat, i com no podia ser d'origen romà: són els Jardins de la Fontaine. Si bé és cert que no va ser fins al segle XVIII quan van començar a tenir l'aspecte actual, jardins d'aspecte italià tenen una gran avinguda central amb canals i un llac central, presidit per la l'estàtua de la ninfa i altres estàtues al·legòriques. A la part baixa del parc, a tocar dels canals hi ha un altre dels importants monuments romans, el Temple de Diana les restes del qual també han estat restaurades. Una escalinata puja cap a la part alta del parc, amb vegetació mediterrània i tropical com alzines, pins o cedres. A la part més alta del parc trobem la Tour Magne, un monument gal·lo-romà, antiga torre de guaita de forma octogonal, té una escalinata interior que permet accedir a dalt de tot a 32 metres d'alçada i que és un esplèndid mirador no només dels Jardins de la Fontaine, sinó de tota la ciutat de Nîmes.

La calor continua pressionant, i retornem cap al centre històric, ho fem a través del Canal de la Fontaine (foto 3), un canal envoltat de plataners molt agradable per passejar-hi en les caluroses tardes d'estiu. Al centre històric trobarem carrerons estrets, façanes de tons clars i càlids, en destaquem dos indrets: per un cantó la Cathédral de Notre-Dame-et-Saint-Castor, d'origen romànic la major part de l'actual temple data del segle XVII, on destaca la capella del rosari d'estil barroc, preciosament ormantentada. Per un altra banda en destaca la bonica Place du Marché (Plaça del Mercat, foto 4), una plaça amb llambordes, comerços al seu voltant, palmeres i sobretot la Fontaine du Crocodile, que s'ha convertit en emblema de la ciutat. Finalment cal dir que per sufocar la calor res millor que un gelat o un granissat en alguna de les gelateries al voltant de la Place du Marché, ajudarà a poder assaborir el gust de l'antiga i preciosa ciutat de Nîmes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario