jueves, 5 de julio de 2012

L'encant medieval del centre de Basilea


La ciutat de Basilea, en alemany i oficialment "Basel" és la capital del cantó homònim, el més petit de Suïssa. La ciutat es troba al nord del país a tocar de les fronteres de França i Alemanya, fet pel qual és capital de l'Euroregió de les tres fronteres que inclou municipis dels tres països. Tot i ser una ciutat de parla alemanya, les llengües anglesa i francesa també hi són presents. És la tercera ciutat més poblada del país, situada a banda i banda del riu Rin, seu de grans companyies d'assegurances i de la banca suïssa, és a més un actiu port fluvial, l'únic del país, i gran centre industrial gràcies a les indústries químiques, farmacèutiques i textils.

La Centralbahn (la gran estació ferroviària de Basilea, foto 1) és el punt de partida per aquest recorregut per aquesta ciutat, majestuós edifici del segle XIX és el punt de partida de diverses línies nacionals i interacionals, que amb l'adhesió de Suïssa a l'espai de Schengen ha fet que es deixessin d'utilitzar les postes de l'aduana de l'antiga frontera sobretot amb França. Davant de l'estació hi ha la gran Centralbahnplatz (Plaça de l'Estació) encapçalada per les diverses andanes i vies dels concorreguts tranvies de Basilea.

Ens dirigim cap al centre històric de la ciutat a través de la Elisabethenstrasse arribant a al Basel Theater (Teatre de Basilea) destacat pels seus festivals que s'hi celebren tot l'any i on davant podem observar les jardins, que donen fresca a l'estiu i presidits per unes fonts amb tot d'invents reciclats de l'artista Jean Tinguely. Just davant trobarem l'interessant Historisches Museum Basel (Museu Històric de Basilea), que exposa amb objectes, eines o il·lustracions la història tant de la ciutat com del Rin superior, destacant el Tresor de la Catedral de Basilea i les tapisseries il·lustrades de Basilea i Strasbourg. El museu destà situat dins l'antic conjunt medieval dels franciscans, fet que només per això ja en mereix una visita.

Seguint pel centre històric direcció nord arribarem a la Markplatz (Plaça del Mercat, foto 2), envoltada d'edificis antics es destaca per la majestuosa presència del "Rathaus" (Ajuntament, foto 2) seu del cantó i del consell municipal de la ciutat. És un edifici medieval del segle XIV de pedra vermella decorat amb uns bellíssims esgrafiats, és considerat un dels edificis més bonics de la ciutat. A l'interior podem observar el pati central les pintures que el decoren del segle XVI i l'estàtua del fundador de la ciutat Munatius Planco. La impressionant Torre del Rellotge que presideix l'ajuntament data del segle XV i és ben visible des de bona part de la ciutat.

Seguint per la Markplatz al nord ens trobarem el cabalós riu Rin, a través de la Rheinsprung, podrem observar una bonica panoràmica del nord de la ciutat. Aquí podrem veure el Rin en tot el seu esplandor, el barri de la Kleinbasel (Petita Basilea), a la riba dreta del Rin, així com les muntanyes de la Selva Negra d'Alemanya, així com les dels Vosges a França. És una de les zones més agradables per passejar, aquesta passejada ens durà fins a la Münster (Catedral, foto 3 amb el Riu i el Mittlere Brücke en primer terme) de culte protestant de la ciutat, situada al cap d'amunt del turó que domina el centre històric.
La Münster fou començada a construir al 1019 i acabada al 1500, d'estils romànic i gòtic, té un bonic claustre i les teulades són de ceràmica de diversos colors amb formes geomètriques. Des d'aquí també tenim una altra de les panoràmiques del nord de la ciutat en una terrassa sobre el Rin. Just davant hi ha la Münsterplatz (Plaça de la Catedral, foto 4) peatonal, amb llambordes i amb diverses cases medievals perfectament restaurades, fet que en fan un indret on es respira la calma, tant diferent de la urbs on ens trobem.

No hay comentarios:

Publicar un comentario