lunes, 2 de julio de 2012

La vall del Segre al sud de la ciutat de Lleida

Al sud de la ciutat de Lleida, capital de la plana homònima trobem un conjunt de pobles a la riba del riu Segre. Són petits pobles dedicats majoritàriament a l'agricultura tant de secà com de regadiu i també a la ramaderia, són pobles que han anat creixent en els últims anys impulsats per la ciutat de Lleida com a expansió i descongestió de la mateixa. Tot i això aquests municipis tenen algun element patrimonial digne de fer-hi un cop d'ull.

Sortint de Lleida pel sud seguint el Canal de Seròs (foto 2) paral·lel al riu Segre trobem el municipi d'Albatàrrec (foto 1), amb uns 2.000 habitants està envoltat de camps de regadiu dedicats sobretot al cultiu de pomes, peres i préssecs. Diversos camins planers entre camps són ideals per passejar-hi ja sigui a peu o en bicicleta encara que l'absència de muntanyes i boscos fa que a l'estiu s'haurien d'evitar les hores de més sol. Al poble es destaca el "Castell d'Albatàrrec" del segle XVI, inclou el castell pròpiament dit i les muralles que l'envolten a tocar dels camps de regadiu.

Seguint el Canal de Seròs, però per un camí anirem fins a l'Ermita Montserrat, construïda al segle XX a dalt d'un turonet rodejat de pins i oliveres hi ha aquesta petita ermita blanca dedicada a la Patrona de Catalunya, amb una talla de la mateixa a l'interior. Des del mateix turó podem observar una bonica vista tant d'Albatàrrec, Lleida així com la Serra del Montsec i fins i tot les veïnes terres aragoneses. L'ermita es troba a mig camí entre Albatàrrec i Montoliu de Lleida. Travessat pel Canal de Seròs, el poble de Montoliu de Lleida (foto 3) també està envoltat per camps de regadiu i alguns camps de secà de blat i ordi, el petit poble està presidit per l'església parroquial d'estil neobarroc.

Seguint cap al sud trobem primer el nucli urbà de Torres de Segre i després el d'Aitona envoltats també de camps trobem el Pantà d'Utxesa, construït al 1914 per la Companyia Hidroelèctrica per abastar d'aigua i electricitat el Canal de Seròs i els municipis del Baix Segrià. Actualment, a més, també té una funció esportiva i recreativa gràcies a la pesca i les embarcacions, al voltant del pantà també hi ha tot un seguit de rutes per realitzar en bicicleta o a peu aptes per a totes les edats. El Pantà d'Utxesa està catalogat com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Naturals) per la Generalitat, gràcies sobretot a la seva fauna, en especial les aus, que es poden observar en els seus miradors i observatoris, en podem destacar les garses reials, els ànecs reails i els esplugabous.

Finalment tornant a Torres de Segre travessarem el riu Segre i arribarem a Alcarràs, un dels pobles del Segrià que més ha crescut i que actualment té uns 8.000 habitants es destaca per l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció del segle XVIII i d'estil barroc, així com de la Casa dels Canonges i de l'ermmita de Santa Anna de la mateixa època.

No hay comentarios:

Publicar un comentario