martes, 3 de julio de 2012

Muntanya de Montserrat, natura i espiritualitat

A uns 50 km de Barcelona a l'interior de Catalunya, a cavall de les comarques del Baix Llobregat, l'Anoia i el Bages, trobem el Massís de Montserrat (a la foto 1, des de Manresa). Muntanya de formes singulars i característiques, única a Catalunya, n'és un dels seus símbols juntament amb el Monestir i la Mare de Déu de Montserrat, és un dels llocs de perenigració més important tant per autòctons com per foranis. La muntanya formades per roques de conglomerat rosa i argiles, té les formes arrodonides, a més a més l'erosió n'ha modelat les formes tant exteriors, com les interiors formant coves, avencs i torrents. A la muntanya s'hi pot accedir de diverses maneres ja sigui a peu, amb els senders de gran recorregut que la travessen, en vehicle propi, o en transport públic: tren + telefèric, el denominat Aeri de Montserrat, o bé tren + tren- cremallera des de Monistrol de Montserrat que salven un desnivell de més de 500 metres.

El punt de partida i més conegut és tot el conjunt monumental benedictí del Monestir de Montserrat (fotos 2 i 3), si bé l'origen es remunta al segle IX, l'actual edifici monàstic és d'estil gòtic del segle XVI, encara que les dependències del seu entorn són d'estil neoclàssic molt més actual. El Monestir està presidit per la talla de la Mare de Déu de Montserrat, una verge negra patrona de Catalunya. L'interior del Monestir és d'una carregada ornamentació barroca i capitanejat pel gran orgue de Montserrat, un dels més importants del país. Just davant del conjunt monumental hi ha una gran esplanada, lloc es fan moltes celebracions al llarg de tot l'any i des d'on la seva balconada es pot observar una panoràmica de la part baixa del conjunt monumental. A sota d'aquesta esplanada trobem el Museu de Montserrat, dedicat un part a pintura d'autors contemporanis com Picasso o Dalí i també una part dedicada a l'antic Egipte.

Justament és en aquesta part baixa, on s'hi concentren botigues, restaurants i una fira de productes artesanals, des d'on hi ha un altre dels "balcons" panoràmics poden veure les línies del tren-cremallera, l'Aeri de Montserrat i els funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova.

Tots aquests transports conflueixen a l'esplanada de la part baixa del conjunt. El funicular de la Santa Cova, descendeix fins a trobar el camí de peregrinatge de la Santa Cova. Aquest camí porta fins a la Santa Cova, lloc dins de les roques on segons la tradició es diu que es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. L'altre funicular és del de Sant Joan, fent un trajecte invers ascendeix fins als 1000 metres, a l'ermita de Sant Joan. En aquesta zona també es pot practicar el senderisme i l'escalada (com a la resta del massís), arribant fins i tot al punt més alt el Pic de Sant Jeroni de 1236 metres.

Retornant a la part baixa del Monestir podem fer una de les rutes apta per a la majoria de públic seguint el camí del Via Crucis, vorejant una part de la muntanya que ens portarà fins a la Creu i l'ermita de Sant Miquel, aquest camí tot i està força concorregut ens porta a gaudir de la tranquil·lat i la natura de la muntanya. En aquesta part podrem observar la vegetació mediterrània que podem trobar al llarg del massís, com les alzines i les garrigues, així com fauna característica com esquirols, gats mesquers, cabres salvatges o diversos tipus d'aus. En arribar a la zona de Sant Miquel podrem observar unes magnífiques panoràmiques (foto 4) de les comarques del Bages, el Baix Llobregat, el Vallès i en dies clars la Serra de Collserola o els Pirineus.

1 comentario:

  1. Bon Camí... Y et convido a visitar el blog:
    http://muntanyademontserrat.blogspot.com.es

    ResponderEliminar